četvrtak, 5. prosinca 2013.

Peručko jezero, bajkom...

    Odlazak početkom 10.  mjeseca u Dalmaciju iskoristio sam za  rutu na koju sam odavno „bacio oko“. Radi se o krugu oko jezera Peruča dužine 80 i koji km, a isti možete vidjeti ovdje: http://ridewithgps.com/trips/2561592

   Kako mi samo jezero i nije baš blizu, iskoristio sam već postavljene nosače na autu, te sam se prebacio do Vrlike. Zatim sam se uputio do Vinalića pa preko rijeke Cetine na sjevernu stranu jezera. Vozeći kroz Ježević, Dabar, Bitelić do Obrovca Sinjskog gdje opet prelazim rijeku Cetinu. Nastavljam preko Glavica do Sinja u kojem radim malo duži odmor koji ujedno koristim i za razgledavanje. Povratak državnom cestom kroz mjesta Hrvace, Potravlje, Maljkovo do Vrlike. U početku sam imao malo jaču buru u prsa, ali nakon nekog vremena i ona se stišala.  Ima dosta zanimljivosti uz samo jezero, i prirodnih i povijesnih.  Izdvojio bih grad Sinj i „Vrlički prozor“ – Gradinu, ruševine kule iznad samog mjesta. U svakom slučaju nisam ni mislio da ću uspjeti obići sve znamenitosti kraja te ću sa zadovoljstvom planirati ponovni obilazak.

   Što se tiče zahtjevnosti same rute moja ocjena bi bila 3/5. Većina rute je asfalt, ima manje od 15-ak km dobro uvoženog makadama koji ne predstavlja neki veliki problem. Nekih velikih uspona i nema ali ruta nije monotona, malo uspona, malo spustova, malo makadama, malo grada čine je zanimljivom. Vozeći sjevernom stranom jezera veći dio je nenaseljeno područje, tako da treba računati i na to, dok s južne strane što se tiče nekakve opskrbe uz put nema problema. Malo gušći promet na državnoj cesti Sinj – Knin je po meni jedini minus te u svakom slučaju preporučujem pojačan oprez na tom dijelu.

Nema komentara:

Objavi komentar