utorak, 5. rujna 2017.

Kanjon Slapnica, Žumberak...

   Sve mi je teže i teže složiti vožnju sa polaskom iz Zagreba u kojoj bi se što više vozio po meni nepoznatim predjelima i cestama. Tako se dogodilo da na ovoj vožnji od nekakvih 110-ak kilometara vozim po 20-ak meni nepoznatim. Pa mi se je na početku vožnje nekako vrzmalo po glavi da li se isplati raditi toliku kilometražu da bih vidio jako mali dio predjela koje nisam vidio, no na kraju ne da se isplati nego razmišljam da skoro ponovim ovu vožnju samo malo drugačiju. Dakle, za cilj sam imao kanjon Slapnica na Žumberku što se je poslije pokazalo kao pun pogodak. A kako ta ruta izgleda na karti može se vidjeti ovdje:https://ridewithgps.com/trips/17464665

   Što se tiče težine i zahtjevnosti ocjena za isto bi bila 4/5. Na ruti dužine 110-ak kilometara se nakupilo finih 1500-ak metara visinske razlike što je i odredilo ocjenu za ovu rutu. Podloga je skoro po dužini podijeljena na asfalt i makadam sa time da je na jednom kratkom dijelu makadam lošiji a ostatak je vrlo dobar i ugodan za vožnju. Promet je slabog pa na mjestima do nikakvog intenziteta što vožnju čini još ugodnijom. Trgovačkih i ugostiteljskih objekata ima u svim većim mjestima kroz koje se prolazi a na nekoliko mjesta ima i izvora pitke vode na kojima se čovjek baš osvježi. I to bi u kratkim crtama bilo to po pitanju težine i zahtjevnosti.

   Kako i napisah ranije po velikom dijelu sam se već vozio i te vožnje su opisane u mojim postovima tako da ću i tijek same rute svesti na nekoliko rečenica. Dakle izlazak iz grada pa rijeka Sava, Samobor i onda slijedi puno ugodniji dio za vožnju. Smerovišće, Mali Lipovec, prijevoj Velika Vrata i eto me u Svetojanskom kraju. Draga i Gorica Svetojanska pa dalje preko Slavetića do Medven Drage i ušća Slapnice. Zbog dijela koji slijedi je i vožena ova ruta, 20-ak kilometra. Prvo ide kanjon Slapnica pa onda uspon prema Golubiću gdje izlazim na meni poznat teren. Spust prema Eko-Selu i nastavak prema Divljim-Vodama te prolaz kroz Grdanjke i Breganu prema Savi. Prolazim Samoborski Otok, Medsave i eto me na jezerima Strmec i Orešje a to znači i vrlo brzo na ulazu u grad sa čime i završava ova moja vožnja.

   I da se ponovim, je definitivno se isplatilo izvrtiti te kilometre da bi se uživalo u prekrasnom kanjonu Slapnica, naravno uživalo se je cijelim putem ali navedeni dio posjećujem po prvi put i nekako se je sve vrtilo oko toga. I preporučio bih taj dio, kako god, ako je planinarenje tada se mogu uvrstiti u obilazak i nekoliko prekrasnih slapova. Ja sam ostavio bicikl u šumi i na brzaka skoknuo do slapa Brisalo, prekrasno mjesto a vratit ću se sigurno jer želim vidjeti slap u punoj snazi. Uglavnom još jedan prekrasno proveden dan na biciklu a kroz niz slika koje slijede pokušat ću barem dio te ljepote donijeti i ovdje.


                                                                                         rijeka Sava...


Samobor...


na putu za prijevoj Velika Vrata...


sa druge strane...
jedan od spominjanih izvora pitke vode, Prodin Dol...


crkva Sv.Ane, Gorica Svetojanska...


čovjek i rad...


dinamična ruta u svakom pogledu...


dvorac Oršić, Slavetić...u skladu sa prirodom...


na ulazu u kanjon Slapnica...kamenolom...


Slapnica...


prekrasno mjesto za odmor...


i dalje užibanje u kanjonu Slapnica...odlazak do slapa Brisalo...


slap Brisalo...
mjesto gdje sam malo sišao sa ceste...


Draganov mlin, jedina naseljena kuća u kanjonu...


nastavak u istom tonu...
još jednom pogled na Draganov mlin...


slijedi uspom prema mjestu Golubić...

Eko-Selo Žumberak...


nekoliko usputnih...suncokret...pred sam kraj...


jezero Strmec...


jezero Orešje...Nema komentara:

Objavi komentar