subota, 5. lipnja 2021.

Zavižan, uspon iz Senja...

 

   Nekakvim čudnim nizom događaja došao sam u situaciju da već isplaniranu rutu zamijenim s odlaskom na Zavižan kojeg već dulje vrijeme želim odvesti. Ispostavilo se je da nekada i nije tako loše kad nam bolje polovice prigovaraju zbog već donesenog plana pa ga onda promijenimo da bi im udovoljili. Kamo sreće da me još koji puta zadesi ovakva situacija pa da mijenjam isplaniranu rutu s boljom. A koliko je dobra ova ruta procijenite sami kada je vidite na karti :  https://ridewithgps.com/trips/68757542

   Zavižan! Nakon što sam negdje vidio nečije slike s uspona Senj-Zavižan počela je tinjati želja da i ja to hoću. Pogotovo nakon što sam odvezao Sv.Juru misao da odem i na Zavižan mi se  uvukla pod kožu i svako malo bi mi se javila. Napokon se i to dogodilo.

    Ono bez čega ne mogu na ovakvim vožnjama je definitivno tekućina tako da sam sa sobom nosio i oko 3 litre raznih napitaka, a najviše vode. Start je takav da čovjek pomisli kakav će tek biti ostatak ako odmah imam uzbrdicu od nekakvih 10 posto, ali kad bih tako razmišljao jako malo tog bih odvezao. Naseljenih mjesta skoro da i nema izuzev par kuća u mjestu Oltari, i za nekog tko nije naučio na samostalne vožnje ovo nikako ne bih preporučio. Recimo da 90 % vremena krstarite bespućima Velebita, proplancima i padinama, a na većim visinama i gustim šumama. Prvi čovjek s kojim sam popričao bio je djelatnik NP Sjeverni Velebit, nakon nekih 30-ak km,  koji radi na ulazu u park. Cijena ulaznice s popustom za bicikliste iznosi 30 kn. A kako sam tek uživao u hladnoj pivi koja je kao najbolja nagrada za onog tko odveze jednu takvu rutu, ne mogu opisati riječi, to treba doživjet. I onda s cca 1600 m/nv spust na razinu mora u mjesto Sveti Juraj, e to je isto nešto što se teško može opisati riječima. Jedno ovakvo iskustvo i doživljaj se ne zaboravljaju tako lako i dok je zdrave pameti moći ću se, ma željet ću se često u mislima vraćati na ovu vožnju. Jedno iskustvo koje je definitivno obogatilo moj život u pozitivnom smislu.

   I nekoliko riječi o samoj vožnji. Ocjena težine i zahtjevnosti po mojem kriteriju bi bila 5/5, uz fizičku spremu na ocjenu je utjecala i tehnička vještina upravljanja i snalažljivosti. Recimo polovica uspona je po makadamu koji je na nekim dijelovima mekan što dodatno troši čovjeka, pa tako na nekakvih 80-ak km rute nakupilo se je 2000 metara visinske razlike, što i nije tako mala brojka. Do doma nema nigdje nikakvog dućana ili ugostiteljskog objekta, a kako sam i hranu nosio sa sobom ne znam imaju li u domu im i nešto za pojest. Spominjanu pivu ćete svakako naći u domu, a za radno vrijeme isto nisam siguran pa je bolje informirat se prije samog odlaska. Na ovakvim rutama osobno se ne oslanjam na takve stvari, nosim sa sobom sve što mi treba. Što se tiče podloge, recimo da je polovica uspona makadam, a polovica asfaltna podloga. U povratku je tek jedan manji dio makadam. Što se prometa tiče od Senja do Oltara nisam sreo doslovno par automobila, a dolaskom na makadam više nisam sreo ni čovjeka, a kamoli nekakvo prometno sredstvo, sam kao duh. Napomenut ću samo da je dio od Svetog Jurja do Senja po Jadranskoj magistrali koja je dosta prometna, ali opet se radi o kraćem dijelu od nekih 10-ak km.

    Osobno na ovakvim rutama nastojim da ne ovisim ni o komu i da imam sa sobom sve šta mi je potrebno, a sve drugo poput pive u domu ili razgovora s čuvarom je nagrada i takve stvari mi mogu samo uljepšati dan. Naravno, prekrasni Velebit, prekrasni vidici prema moru i otocima je nešto što se mora doživjet, a kad se doživi onda je to nešto što Vas stalno vuče nazad, barem mene. I nadam se da ću još koji put, bilo bajkom, bilo kao planinar posjetiti ovaj jedinstveni krajolik i uživati u njegovim ljepotama.  Većina slika će biti bez komentara ili oznake lokacije jer je teško precizirati gdje je koja slika snimljena i što se na njoj vidi.

Naravno tu je i video uradak: https://www.youtube.com/watch?v=qf4e--Js5Ss

  

Nema komentara:

Objavi komentar